4.5.09

Επίσκεψη στους Γιατρούς χωρίς σύνορα.

Την Πέμπτη 30 Απριλίου η τάξη μας επισκέφτηκε το περίπτερο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Βρισκόταν στην πλατεία Γεωργίου κοντά στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων που ήταν ο επόμενος προορισμός μας.

Φτάνοντας εκεί είδαμε τις πολύ επεξηγηματικές πινακίδες σχετικά με την δράση των ΓΧΣ σε όλο τον κόσμο και χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες των εφτά παιδιών. Η υπεύθυνη κάθε ομάδας μας χώρισε σε τεχνικούς, γιατρούς και νοσοκόμους με ανάλογα καθήκοντα. Μπήκαμε μέσα στο περίπτερο όπου υπήρχαν πέντε ξεχωριστά δωμάτια.
Στο πρώτο είδαμε τους χώρους υποδοχής των πληθυσμών που είχαν την ανάγκη σίτισης, στέγης και ιατρικής περίθαλψης. Σε αυτό ο τεχνικός έχει πολύ σπουδαίο ρόλο!
Στο δεύτερο δωμάτιο υπήρχε το πρόχειρο ιατρείο με τα φάρμακα και την βαλίτσα ανάγκης. Επειδή δεν μπορούσαν να διαβάσουν τα φάρμακα είχαν ζωγραφιές με το πότε έπρεπε να τα πάρουν.
Στο τρίτο υπήρχε πληροφόρηση σχετικά με το νερό και το πως το έβγαζαν από τη γη, το καθάριζαν και μετά το μοίραζαν στους πληθυσμούς.
Στο τέταρτο υπήρχε ζυγαριά και μεζούρα για τα παιδιά μέχρι πέντε χρονών και έδειχνε με χρώματα πόσο υποσιτισμένο ήταν το παιδί! Ανάλογα την κατάσταση του κάθε παιδιού τους έδιναν μπισκότα με πολλές θερμίδες και βιταμίνες.
Στο πέμπτο και τελευταίο δωμάτιο ήταν οι ασθενείς με μολυσματικές αρρώστιες που προκαλούνταν από τα ακατάλληλα νερά και τη λίγη διατροφή. Τέτοιες ήταν η φυματίωση, ιλαρά, χολέρα κ.ά.

Βγαίνοντας από την ειδικά διαμορφωμένη και μεταφερόμενη ανά την Ελλάδα φορτηγίδα, όλες οι ομάδες επισκεφτήκαμε τον φούρνο της γειτονιάς και του δώσαμε να καταλάβει!!
Επόμενη στάση το θέατρο Απόλλων όπου είδαμε πόσο δύσκολο και επίπονο είναι να στηθεί μια θεατρική παράσταση!! Τους χώρους των παρασκηνίων, τα θεωρεία, τα κουστούμια, την κονσόλα ήχου, τους προβολείς, τον πολυέλαιο κ.ά. Φανταστείτε την δουλειά των αντίστοιχων τεχνικών!
Στο δρόμο του γυρισμού είδαμε τα πρωτομαγιάτικα άρματα του Δήμου Πατρών και την μουσική του να κάνουν το γύρο του κέντρου της πόλης μας. Φτάνοντας στο σχολείο φτιάξαμε το στεφάνι μας και κάναμε τα υπόλοιπα μαθήματά μας!
Ήταν μια σύντομη επίσκεψη στους ΓΧΣ και στο θέατρο αλλά στην ψυχή μας αυτή η συγκλονιστική εμπειρία θα μας μείνει για πολύ καιρό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου